Forfatter: Bjørn Johansen

, Publisert

Dekode på WordCamp Belgrade 2015

WCBG15

18.–19. april 2015 ble den aller første WordCamp på Balkan arrangert i Beograd og Dekode var representert ved utvikler Bjørn Johansen.

Beograd er en veldig moderne by og kan nesten beskrives som Balkans Silicon Valley. Både Telenor og store teknologiselskaper som Microsoft og Oracle har store utviklingsavdelinger her, og det myldrer av idéer og startups.

Det har bare vært arrangert meetups i Beograd rundt et halvannet års tid, men allerede på første meetup kom det rundt 100 deltakere, og hver måned fyller de kapasiteten som er rundt 150 personer.

Lurer du på hva en WordCamp er? Les først Christians innlegg «WordCamp – hva i all verden er det?»

Dag 1: Foredrag

Første foredrag var av Dragan Nikolić som hadde en god introduksjon til «Launching Your Online Presence the Right Way».

Nestemann ut var Bjørn, som holdt et foredrag om hvordan man forholder seg til optimalisering av nettsteder levert over HTTP/2. Temaet er temmelig teknisk, men siden det viste seg at hele konferansen var veldig utviklerorientert, ble foredraget vel mottatt.

WCBG15-Bjorn-Johansen
Bjørn fra Dekode forteller utviklere om hvordan de må forholde seg til HTTP/2

Mellom to foredrag på serbisk, presenterte Ivelina Dimova fra Crowd Favoritesine «Git Tricks», som særlig gikk på å få en god arbeidsflyt med patcher, brancher og utgivelser.

Mario Peshev fra DevriX er en godt kjent figur i WordPress-miljøet og hadde et godt foredrag om «Building SaaS With WordPress», som var veldig interessant både fra et utvikler- og forretningsperspektiv.

Senere fikk vi et godt og detaljert foredrag – «Towards WordPress High-availability» – fra Marko Uskoković i Mainstream om oppsett av clusterløsninger for å nå 99,999% oppetid på drift as WordPress-løsninger.

Luca Sartoni fra Automattic hadde et foredrag på lørdag om «A/B testing and usability testing on WordPress».

Dagens siste foredrag, «Writing WordPress code that’s universal», var av Marius Veltan fra Presslabs og handlet om bestepraksis-koding sett fra et hostingselskaps synspunkt.

Contributor Day

Søndagene på WordCamper bruker å gå med til «Contributor Day» hvor man samles for å bidra tilbake til WordPress. Her har de som er ferske, mulighet til å møte og få veiledning av de som er mer erfarne til å skrive kode, dokumentasjon, gjøre temavurderinger og så videre. Det var også planen her, men det var betydelig færre som møtte opp enn planlagt, så dagen utviklet seg mer i retning av en «unconference» med veldig gode presentasjoner, workshops og diskusjoner.

CTO fra Serbias største nyhetsportal, Telegraf, hadde en presentasjon av hvordan de har skalert WordPress for ganske stor belastning. De har 1 million daglig lesere og typisk over 9000 samtidige brukere.

Tre representanter fra MaxCDN hadde live-demonstrasjoner av hvordan man setter opp caching i Nginx, hvordan man setter opp load-balancing i HAProxy og hvordan man med anycast og GeoDNS kan sende brukere til den serveren som er nærmest seg.

Luca Sartoni er en erfaren kursleder på temaet «Public Speaking» og hadde en svært interessant workshop. Vi kan med sikkerhet si at de som deltok nå er bedre foredragsholdere enn før de kom.

Det var bestilt lunch til flere enn det var som møtte opp, så mat for 80 personer ble kjørt til et barnehjem i nærheten, til stor glede hos mottakeren.

Oppsummering

Engelskkunnskapene er svært gode, og siden all informasjon og 10 av 13 foredrag ble holdt på engelsk, var det veldig behagelig å komme hit som besøkende.

Både foredragene og deltagerene var veldig teknisk orientert, og nivået var høyt. Det er tydelig at det finnes mye teknisk kompetanse i området. En startup som er kjent for oss hjemme i Norge er ManageWP, som faktisk har Norge som et av sine største markeder.

Folk var veldig åpne, hyggelige og kom gjerne bort for å slå av en prat med oss som kom utenfra. Når maten i tillegg antageligvis var den beste som har blitt servert på noen WordCamp, må det konkluderes med at dette var en suksess.