Kampanje

Norad – Gjenfødt

Jente med slør står i en eng i Nepal
Desktop skjermbilde av Norad – Gjenfødt

Norge gir hvert år 1% av statsbudsjettet i bistand, i 2013 tilsvarte det  30 milliarder kroner. Norad er direktoratet som skal kvalitetssikre norsk bistand. De gir faglige råd til de som yter bistand og sørger for at norsk bistand kvalitetssikres og evalueres, og at resultatene kommuniseres til den norske offentligheten.

Mobil skjermbilde av Norad – Gjenfødt

Flere og flere er positive til bistand, mens færre og færre tror det hjelper. Dette gjelder spesielt blant unge. For å bedre på dette ønsket Norad hjelp til å lage en digital kunnskaps­kampanje på ungdommens premissser. Høsten 2013 bisto Dekode og Gambit H+K Norad med utviklingen og gjennomføringen av en nettbasert opplevelse kalt «Bli født på ny». Aktiviteten var en videreføring av fjorårets kampanje med samme navn.

Nettbrett skjermbilde av Norad – Gjenfødt

Engasjere

“Bli født på ny” er en kampanje, hvor målet er at folk skal undre, lese, stoppe opp og tenke gjennom hvor heldige vi er som er født i Norge. Ønsket var at innholdet i kampanjen skulle være i fokus og teknologien bare skulle fungere som en forsterker. Hvordan kunne vi, i løpet av et lite minutt, nå folk – på et personlig plan?

Nettbrett skjermbilde av Norad – Gjenfødt

Kampanjen baserer seg på innlogging med Facebook eller registreringsskjema, som gir mulighet til å hente basis­informasjon som navn, fødselsdato, kjønn og bilde. Ditt nye liv vises som en tidslinje, inspirert av Facebook, noe som gir brukerene en visuell ramme og referanse som de enkelt kan relatere seg til.

Fakta og populærkultur

Tidslinjen gir oss mulighet til å blande tyngre bistands-innhold, med mer populærkulturelle referanser. Vi bytter ut etternavnet ditt og gir deg et nytt fødested. Du får delt ulike meninger om hva du gjør, og lenker med info om landet. Bilder blir hentet fra Instagram og musikkvideoer med den mest populære artisten fra landet. Du kan havnet i 38 forskjellige land og innholdet er bestemt av kjønn og alder.

Desktop skjermbilde av Norad – Gjenfødt

Du kan også se de nye livene til Facebook-vennene dine og dele livet ditt med andre. I tillegg var et av hovedmålene med kampanjen å trekke folk over i kunnskapskonkurransen NM i Bistand.

Mobil skjermbilde av Norad – Gjenfødt

Kampanjen vant Årets kampanje i Social Media Awards 2013, og løsningen gikk også helt til topps i konkurranse med de 50 aller beste kommunikasjons­kampanjene i verden under Global SABRE Awards i Miami 29. oktober 2014. Dette er regnet som PR-bransjens mest prestisjetunge pris. Det er Holmes Report som står bak kåringen.

Mobil skjermbilde av Norad – Gjenfødt

Kunde:
Norad

Rolle:
Idé og konsept
Design
Illustrasjon
Frontend-utvikling
Backend-utvikling
Web-applikasjon

Samarbeid:
Gambit Hill+Knowlton

Url:
www.gjenfodt.no

Resultater

Siden vi lanserte kampanjesiden i 2012 har mer enn 170 000 tidslinjer blitt generert, og nesten 20% av brukerne har delt sin nye profil i sosiale medier. Gjennomsnitts­brukeren brukte mer enn tre minutter på å studere sin nye profil. Kronprins Haakon var blant de første til å dele kampanjen, og den har blitt omtalt i flere medier og av bloggere. «Bli født på ny» har også blitt brukt av lærere i grunnskolen som utgangspunkt for stiloppgaver.