Dekode og NTNU: Sammen for et mer tilgjengelig nett

NTNU er det eneste universitetet i Norge som inkluderer universell utforming i en design-mastergrad. Da Dekode møtte NTNU på utdelingen av DOGAs prisutdeling for universelt design, ble et sterkt samarbeid født.

Etter prisutdelingen kom designsjef i Dekode, Erik Ferrier, i prat med Anne Britt Torkildsby, førsteamanuensis på NTNUs Institutt for design. NTNU tilbyr faget “Inclusive UX design” i mastergraden i interaksjonsdesign, og samtalen gjorde det klart at det var et stort behov for å øke kompetansen og bevisstheten rundt UU i bransjen.

Vi tok derfor initiativ til å koble oss på masterprogrammet. Målet var å styrke vår egen kompetanse innen UU, samtidig som vi ga studentene verdifull erfaring fra et reelt bransjeprosjekt.

Prosjektet med SOS Barnebyer

Dekode presenterte 5 casealternativer for studentene, og valget falt på SOS Barnebyer, da nettsiden deres har et formål og en kompleksitet som er ideell for testing av tilgjengelighet. Studentene testet fire hovedfasetter av tilgjengelighet: hørsel, syn, motorikk og kognisjon. De brukte ulike verktøy for tilgjengelighetstesting, og fokuserte blant annet på alt-tekst for bilder og kontraster.

En viktig del av testen var å se om brukerne kunne utføre spesifikke oppgaver kun ved hjelp av tastatur. Studentene oppdaget at blinde brukere ofte møter de største utfordringene, og at det mangler gode rammeverk for design for denne gruppen.

Verdifull læring og innsikt

Prosjektet ga studentene verdifull innsikt i hvordan man kommuniserer med kunder, og viktigheten av å jobbe med reelle prosjekter. De fikk også et innblikk i utfordringene knyttet til implementering av tilgjengelighetstiltak.

Masterstudent Anders Helgesen Hesselberg sier: “For oss var det fint å få øyne utenfra på prosjektet. Masterprosjekt blir fort veldig teoretiske, så dette var veldig nyttig og kult. Vi har lyst til å fortsette med dette.”

Studentene brukte åtte uker på prosjektet, og opplevde at den rigide tidsrammen og milepælene bidro til effektivitet.

Veien videre: Universell utforming som en kjernekompetanse

Prosjektet var lærerikt for begge parter, og vi ønsker å fortsette å utvikle samarbeidet framover. på planen står å etablere en mer kontinuerlig dialog og samarbeid, med tydeligere linjer og mer oppfølging underveis i prosjektene.

For oss i Dekode er universell utforming ikke bare et krav, men en grunnleggende verdi. Vi tror på et digitalt samfunn der alle har like muligheter, uavhengig av funksjonsevne. Samarbeidet med NTNU har bare styrket engasjementet vårt for UU, og vi ser det som en investering i fremtidens digitale løsninger.

Vi er overbevist om at UU vil bli en stadig viktigere konkurransefaktor i årene som kommer. Bedrifter som tar tilgjengelighet på alvor vil ikke bare nå ut til en større målgruppe, men også styrke merkevaren sin.

Vi vil fortsette å utforske nye metoder og verktøy for tilgjengelighetstesting, og vi ser frem til å samarbeide med NTNU om fremtidige prosjekter. Sammen kan vi skape et mer tilgjengelig nett for alle.