Hva er blokkeditoren Gutenberg?

…og hvorfor anses det som en stor oppgradering fra ACF eller den gamle editoren? 

Blokkeditoren, også kjent som Gutenberg, representerer en av de største endringene i WordPress’ historie. Introduksjonen av den nye editoren i WordPress 5.0 i 2018 markerte et skifte fra den tradisjonelle, rigide innholdsredigeringen til en mer moderne og brukervennlig opplevelse. Men hva er egentlig Gutenberg, og hvorfor anses den som en stor oppgradering sammenlignet med Advanced Custom Fields (ACF) og den gamle TinyMCE-editoren? 

Hva er Gutenberg? 

Gutenberg er egentlig kodenavnet gitt til en massiv omstilling av hele WordPress-økosystemet. Det er likevel mange i dag som likestiller det med den nye blokk-baserte redaktøropplevelsen. Det omfatter dog mye mer enn bare editoren, som bl.a. nytt admingrensesnitt, flerspråklig støtte fra bunnen av i WordPress, og samtids-redigering for flere redaktører m.m.  

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i at Gutenberg er en blokkbaserte editor som lar brukere bygge og designe nettsider ved hjelp av innholdsblokker. Hver del av en side eller et innlegg, som overskrifter, tekst, bilder, videoer, knapper, og til og med komplekse layouter, er organisert som en separat blokk. Dette gir brukerne en visuell og intuitiv måte å sette opp innhold på, direkte i redigeringsvinduet. 

Blokkene er fleksible, og mange av dem kommer som standard med WordPress, mens andre igjen kan legges til gjennom tredjepartsplugins eller customutvikles. 

Hvorfor er Gutenberg en oppgradering fra ACF og den gamle editoren? 

1. Visuell og intuitiv redigering 

Den gamle WordPress-editoren (TinyMCE) fungerte som en ren tekstboks hvor brukerne skrev innhold uten å se hvordan det ville se ut på nettsiden før de publiserte det. Om du skulle ha mer avansert innhold, måtte det kodes inn i teksten. Derfor var tredjepartspluginen ACF et bra alternativ. ACF gir utviklere fleksibiliteten til å legge til spesialtilpassede felter, men er det fortsatt en kløft mellom redigeringen og det faktiske sluttresultatet. 

Med Gutenberg ser du som bruker en forhåndsvisning av siden mens du bygger den. Dette gjør det enklere å forstå hvordan innholdet vil se ut, og redigeringen blir langt mer tilgjengelig for folk uten teknisk bakgrunn. 

2. Mindre behov for tredjepartsplugins 

ACF har lenge vært et kraftig verktøy for å bygge komplekse løsninger, men det krever at utviklere setter opp og vedlikeholder egne felter. Gutenberg har allerede mange av de samme mulighetene bygget inn, som gjør at man i mange tilfeller ikke trenger å bruke ACF i det hele tatt. 

For eksempel kan brukere opprette komplekse layouter med innebygde kolonneblokker, gallerier, tabeller og knapper. Noe som tidligere ville krevd enten spesialkode eller en tredjepartsplugin. 

3. Økt designfrihet for sluttbrukeren 

Gutenberg gir som nevnt sluttbrukerne friheten til å endre design og layout direkte i editoren uten å involvere en utvikler. Dette betyr at markedsføringsteam eller innholdsprodusenter kan eksperimentere og oppdatere sider raskt uten å vente på tilpasninger fra et utviklingsteam. 

I motsetning til f.eks. ACF, som ofte låser brukeren til forhåndsdefinerte maler og oppsett, gir Gutenberg en mer fleksibel løsning. Dette gjør det enklere å tilpasse nettsider etter behov, noe som er en stor fordel i en tid hvor nettsider stadig må oppdateres for å være relevante. 

4. Raskere utvikling og vedlikehold 

For utviklere forenkler Gutenberg arbeidsflyten ved å redusere behovet for skreddersydde løsninger. Hvor ACF krever manuell oppretting av feltgrupper, maler og funksjoner, gjør Gutenberg det lett å bruke og tilpasse eksisterende blokker. 

Det modulære systemet i Gutenberg”gjør også vedlikehold enklere. Endringer i en blokk kan automatisk gjelde for alle forekomster av blokken, noe som sparer tid og minimerer feil. 

5. Fremtidssikring 

WordPress har gjort det klart at blokkeditoren er fremtiden. Det kontinuerlige arbeidet med å forbedre den betyr at systemet stadig blir bedre og mer funksjonelt. Ved å ta i bruk Gutenberg investerer man i en plattform som vil få langvarig støtte og utvikling. 

Blokkeditoren jobber aktivt mot å oppfylle WCAG 2.2 AA som minstekrav for universell utforming (UU). Som å sikre at innholdet blir tilgjengelig for alle brukere, uavhengig av funksjonsevne. Til sammenligning mottar ikke TinyMCE lenger oppdateringer relatert til UU, noe som gjør blokkeditoren til et mer fremtidsrettet valg for de som ønsker å prioritere tilgjengelighet og overholde moderne standarder.  

ACF er fortsatt et nyttig verktøy for spesifikke behov, men Gutenberg er integrert direkte i WordPress-kjernen, noe som betyr bedre ytelse, kompatibilitet og støtte for UU over tid. 

Er det noen ulemper med å bytte til Gutenberg? 

Selv om Gutenberg gir mange fordeler, kan overgangen være utfordrende for brukere som er vant til ACF eller den gamle editoren. Men på lang sikt veier fordelene opp for disse utfordringene. 

Derfor anbefaler vi Gutenberg 

Denne editoren er ikke bare en ny måte å redigere innhold på i WordPress, det er et paradigmeskifte. Ved å gi brukerne en mer visuell, fleksibel og intuitiv redigerings opplevelse, gir “Gutenberg” sluttbrukerne kontrollen, reduserer avhengigheten av utviklere og gjør det mulig å lett å bygge opp dynamiske og moderne nettsider raskere enn noensinne. 

For mange prosjekter vil Gutenberg være en fullverdig erstatning for både ACF og den gamle editoren.  

Vil du vite mer?

Om du vil vite mer om Gutenberg, ta gjerne kontakt med meg for en uforpliktende prat!

Portrettfoto av Morten Mouritzen
Morten Mouritzen
Customer Success Manager
+47 484 01 456‬