Giving Tuesday! Hva er det og hvordan kan du bidra?

I dag, 1.desember, er ikke bare første dagen i vår julekalender, men det er også den internasjonale dagen for å vise giverglede, nemlig Giving Tuesday! Har du ikke hørt om Giving Tuesday? Eller lurer du på hvordan du kan bidra? Vi tatt en prat med Charlotte Arnø Storebakken i Norges Innsamlingsråd. Hun forteller deg alt du trenger å vite!

Med giverglede i fokus

– Først og fremst, kan du si litt om hva dere i Norges Innsamlingsråd jobber med?  

– Det skal være trygt å gi penger til norske organisasjoner. Derfor jobber vi med opplæring i blant annet etikk. De som gir penger til våre organisasjoner skal være trygge på at pengene kommer dit de skal, sier Charlotte Arnø Storebakken. Hun er fagansvarlig og prosjektleder i Norges Innsamlingsråd og leder av den norske satsingen på Giving Tuesday.   

– Vi jobber også mot beslutningstakere for å bedre rammevilkårene i bransjen. I tillegg er vi et viktig kompetansenettverk for medlemmene, der vi deler kunnskap og erfaringer med hverandre.

Hva er egentlig Giving Tuesday?

Giving Tuesday er rett og slett en internasjonal dag for å feire generøsitet og giverglede. Det begynte i 2012 i USA og har via sosiale medier vokst seg til et verdensomspennende nettverk.

Giving Tuesday er ikke en vanlig kampanje, på samme måte som for eksempel Black Friday. Det er ingen kommersielle aktører bak som betaler for annonsering eller markedsføring. Tvert imot er det mer som en bevegelse, mener Charlotte. 

I år har en rekke organisasjoner og bedrifter hatt digitale møter gjennom høsten for å dele tanker og ideer for hva man kan gjøre på Giving Tuesday.

Alle har noe å gi!

– Hva kan man gi på GivingTuesday?

– Alle har noe å gi! Man kan gi av sin tid til noen som trenger hjelp, gi bort ting man ikke trenger, engasjere seg frivillig i en organisasjon, donere hår til parykker eller gi en donasjon til din favoritt-organisasjon. 

På Giving Tuesday handler det om å være bevisst på at man gir og hva man gir, og fortelle om det. Aller helst med hashtaggen #GivingTuesdayNorge i sosiale medier. For giverglede smitter!

Charlotte Arnø Storebakken, fagansvarlig og prosjektleder i Norges Innsamlingsråd

På nettsidene givingtuesday.no finner du gode tips til hvordan du kan bidra, enten som privatperson, organisasjon eller bedrift. 

Fotfeste i Norge

– Giving Tuesday har vært stort i USA en stund og gradvis vokst i resten av verden. Nå begynner det også å få fotfeste her i landet. Hva er det langsiktige målet for denne dagen i Norge? 

– Det langsiktige målet er at Giving Tuesday skal bli større enn Black Friday, ler Charlotte, men det er samtidig tydelig at hun mener det.

– Jeg har respekt for at folk bruker Black Friday til å gjøre et godt kjøp, men om vi kan mobilisere den samme entusiasme for å gjøre verden bedre tirsdagen etter, da hadde vi virkelig nådd målet. Jeg ser for meg at alle løper rundt for å finne på noe de kan gjøre for å hjelpe hverandre. 

Charlotte trekker frem NRK TV-aksjonen som et eksempel, der det norske folk gladelig gir. 
– Jeg kunne ønsket at vi på Giving Tuesday åpner hjerter og lommebøker for andre ideelle formål. 

Ditt bidrag hjelper!

– Hvorfor er innsamlede midler så viktig for organisasjonene egentlig? 

– At du gir en pengegave til en organisasjon gjør ganske konkret at de kan gjøre arbeidet sitt bedre, nå ut til flere og gjøre mer. Vi er et generøst folk  i Norge, til og med i en pandemi som vi står i nå. Det er en del mennesker som har det tøffere økonomisk på grunn av permisjoner, men samtidig er det også blitt tydelig for mange at arbeidet organisasjonene gjør er vel så viktig nå med korona – ja kanskje enda viktigere enn før. Organisasjonene er avhengig av private bidrag for å kunne drive sitt arbeid.

– Hva tenker du om Giving Tuesday og giverglede i 2021? 

– 2021 blir det femte året vi feirer Giving Tuesday. Jeg håper at vi samle alle erfaringene vi har fra de fire første årene for å få med enda flere på feiringen.

Korona-pandemien gjør at vi blir mer omsorgsfulle og bryr oss mer. Vi tenker på de som er gamle, de som er alene og isolerte, på de som er i en sårbar situasjon. Jeg tror at givergleden generelt vil stå sterkt i 2021.

Charlotte Arnø Storebakken, fagansvarlig og prosjektleder i Norges Innsamlingsråd

Vil du vite mer om Giving Tuesday?

Besøk givingtuesday.no eller innsamlingsradet.no.
Følg Giving Tuesday på Facebook og på Instagram og husk å bruke #givingtuesdaynorge!